30 Temmuz 2013 Salı

KARAMEL SOSLU ZENCEFİLLİ KEK




















Tarif  Yasin Sözen Chef' ten nefis bir kek oldu deneyin derim....

KARAMEL SOSLU ZENCEFİLLİ KEK
Malzemeler:
150 gr. Bal(2yemek kaşığı)
3/4 su bardağı esmer şeker
1+1/4 su bardağı sıcak su
2su bardağı un
1,5çay kaşığı toz zencefil
1,5çay kaşığı tarçın
1paket kabartma tozu
3/4 çay kaşığı karbonat
1/4çay kaşığı tuz
90gr.Tereyağ
1yemek kaşığı şeker
1Yumurta

Karamel sosu:
1su bardağı şeker
85gr.tereyağ
1küçük kutu krema

Yapılışı:
Kaynar su,bal ve esmer şeker karıştırılıp soğumaya bırakılır.
Ayrı bir yerde un,baharatlar,kabartma tozları karıştırılır..
Çırpma kabında tereyağ,beyaz şeker ve yumurta mixerle çırpılır, buna diğer bütün karışımlar eklenerek çırpılıp 20x23 cm yağlanmış borcama dökülür 175dereceli önceden ısıtılmış fırında 30-40dk pişirilir...
Sosunu hazırlamak için kısık ateşte şeker eritilip tereyağ eklenir kremada eklenerek  karıştırılır...
Kek servis yapılacağı zaman üzerine sosdan gezdirilerek servis yapılır...
Afiyet olsun...
     

19 Temmuz 2013 Cuma

KEK KALIBINDA ZEYTİNLİ BALON EKMEKÇİKLER





















KEK KALIBINDA BALON EKMEK
Malzemeler:
1Su bardağı ılık süt
1/2 Su bardağı ılık su
1/2 Su bardağı sıvıyağ
2Yemek kaşığı şeker
1,5 Tatlı kaşığı tuz
1Yaş maya
Un (aldığı kadar)

İç malzeme:
Çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin veya zeytin ezmeside olabilir

Üzeri için:
1Yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Kekik
1Diş sarımsak

Yapılışı:
İlk olarak derin bir kaba maya süt ve şeker alıanarak maya eritilir,diğer malzemelerde eklenerek yoğrulup yumuşak bir hamur elde edilir ve üzeri kapatılıp mayalanmaya bırakılır..
Diğer tarafta üzeri için ocakta tereyağ eritilip ezilmiş sarımsak ve kekik eklenip ocaktan alınır soğumaya bırakılır...
Hamur mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koaparılarak yuvarlanıp elde açılır içine zeytin konulup kapatılır ve erittiğimiz tereyağına bulanıp yuvarlanır kek kalıbına konulur hamur bitene kadar bu işlem yapılıp önceden ısıtılmış 200dereceli fırında kızarana dek pişirilir...Fırından çıktıktan sonra soğutulup kalıp ters çevrilerek servis yapılır..
Afiyet olsun..
       

18 Temmuz 2013 Perşembe

AVOCADO DİP SOS-2-



















AVOCADO DİP SOS
Malzemeler:
1Tane olgunlaşmış avocado
1Diş sarımsak
Yarım limon
Tuz

İyice yumuşamış avocadonun kabuğu soyulup çekirdeği çıkarılır ve ezilip püre haline getirilir.
Üzerine tuz,ezilmiş sarımsak,limon suyu eklenerek karıştırılır...
Özellikle Kalamar yanına servis edilebilecek güzel bir sostur....
Afiyet olsun....

BULGUR PİLAVI





















BULGUR PİLAVI
Malzemeler:
1Su bardağı pilavlık kalın bulgur
1Adet kuru soğan
2Sivri biber
1-2 domates
1diş sarımsak
1Yemek kaşığı domates salçası
Sıvıyağ veya tereyağla sıvıyağ karışımıda olabilir
1adet et bulyon
tuz,pul biber
2su bardağı su 

Yapılışı
Tencereye yağ alınıp üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak eklenir sotelenir küçük doğranmış biber ilave edilip devam edilir kabukları soyulmuş küp doğranmış veya rendelenmiş domateste eklenerek sotelemeye devam edilir salça ilave edilir domates suyunu çekene dek sotelenip bulgur eklenerek kavrulur,et bulyon sıcak suda eritilerek bulgura su eklenir tuzu pulbiberide eklenip karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene dek pişirilip demlenmeye bırakılır...
Afiyet olsun... 

17 Temmuz 2013 Çarşamba

KÖZLENMİŞ PATLICAN VE KIRMIZI BİBER SALATASI

 KÖZLENMİŞ PATLICAN VE BİBER SALATASI
Malzemeler:
Közlenmiş patlıcan veya konservesi
Közlenmiş kırmızı biber
Sarımsak
Sirke
Zeytinyağı
Tuz
Limon

Köz patlıcan ve biber ufak doğranır ezilmiş sarımsak,sirke,limon,tuz ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır servis tabağına alınır...
Afiyet olsun.. 

TOYGA ÇORBASI




















TOYGA ÇORBASI
Malzemesi:
1Su bardağı buğday
1/2 Su bardağı nohut
1Kase yoğurt
2Yemek kaşığı un
Su
tuz,kuru nane 
üzeri için tereyağı(sıvıyağda olabilir)

Yapılışı:
İlk olarak bugday ve nohut ayrı ayrı akşamdan ıslatılır .
Ertesi gün  nohut haşlanıp süzülür.Bugday suyla haşlanırken (yumuşadıktan sonra) üzerine haşlanan nohut ilave edilip bir süre beraber pişirilir.
O pişerken terbiyesi için bir kasede yoğurt,un ve az soğuk suyla çırpılır kıvamı açılınca kaynamakta olan sudanda ilave edilir(terbiyenin kesilmesini önlemek için)  hazırladığımız bu terbiye kaynayan nohut ve bugdayın üzerine yavaş yavaş karıştırarak dökülür,tuzu eklenip istenilen kıvama gelince ocaktan alınır..
Üzeri için tavada tereyağını veya sıvıyağı kızdırıp üzerine kuru nane ilave edilip ocaktan alınır ve çorbanın üzerine gezdirilir....
Afiyet olsun...
  

12 Temmuz 2013 Cuma

MİDYE BÖREK























MİDYE BÖREK
Malzemeler:
1Çay bardağı yoğurt
1Çay bardağı sıvıyağ
1Yumurta
1Paket kabartma tozu
1Çay kaşığı tuz
1Yemek kaşığı sirke
Aldığı kadar Un
Açmak için Nişasta
Üzerine sürmek için Tereyağ

İç malzemesi:
İstenilen bir iç malzemesi seçilir
Maydonoz+peynir karışımı olabilir
Kavrulmuş soğan kıyma olabilir

Yapılışı:
İlk olarak derin bir yoğurma kabına yoğurt,sıvıyağ,yumurta,tuz,sirke alınarak karıştırılıp kabartma tozu ve un ekleyerek yoğrulup yumuşak bir hamur elde edilir..
Hamur dinlenmeye bırakılır.
Diğer tarafta iç malzeme hazırlanır.
Dinlenen hamur 8 veya 10 bezeye ayrılır.Bezeler tek tek nişasta serpilerek tabak büyüklüğünde açılıp aralarınada nişasta serpilerek üstüste konur ve hepsi birden açılabildiği kadar açılır.
Açılan hamur rulo yapılıp bir cm. kalınlığında kesilir.
Kesilen parçaları çevirip eninden (geniş kısmından) avuçiçiyle bastırıp açılır ve iç malzemden konulup kapatılır böylece midye şekli almış olur,yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek üzerlerine eritilmiş tereyağı sürülür önceden ısıtılmış 180dereceli fırında pişirilir...
Afiyet olsun...
    
  

9 Temmuz 2013 Salı

ÇİKOLATA ŞELALESİ






















Bu nasıl muhteşem bişeydir yemelere doyulmuyor adının hakkını fazlasıyla veriyor:) ilk denememden sonra kaç defa yaptım hatırlamıyorum pratik,kolay,görüntü süper lezzet muhteşem hemen mutfağa girin bence:)  Bu ölçülerle 4adet çıkıyor bilginize....

 ÇİKOLATA ŞELALESİ
Malzemeler:
2yumurta(oda sıcaklığında)
3yemek kaşığı şeker
75gr. tereyağ veya margarin
1türk kahvesi fincanı un
120gr. Bitter çikolata
Kalıplara serpmek için pudra şekeri
Kalıpları yağlamak için margarin

Yapılışı:
 İlk olarak kullanılacak küçük sufle kalıpları margarinle iyice yağlanıp üzerleine pudra şekeri serpilir ve buzdolabına kaldırılır...
Diğer tarafta tereyağ ve çikolata beraber eritilir ılımaya bırakılır...
Ayrı bir yerde yumurtalarla şeker mixerle krema kıvamını alana kadar çırpılır ve un eklenip çırpmaya devam edilir.Ilımış olan tereyağlı çikolata karışıma eklenerek bir kaşık yardımıyla yavaş karıştırılır,buzdolabından çıkartılan kalıplara paylaştırılır önceden ısıtılmış 180dereceli fırında 10dakika pişirilip hemen alınır(bu süre uzarsa içi akışkan olmaz) fırından aldıktan sonra kalıplar ters çevrilerek çıkartılır ve sıcak servis yapılır....
Afiyet olsun...
 

1 Temmuz 2013 Pazartesi

BİTLİ KURABİYE (SUSAMLI)





















  

BİTLİ KURABİYE (SUSAMLI)
Malzemeler:
250gr. Margarin(1kaşığı susamı kavurmak için ayrılacak)
1Su bardağı sıvıyağ
1Su bardağı pudra şekeri
1Su bardağı nişasta
1Su bardağı susam
1Paket kabartma tozu
1Paket vanilya
Aldığı kadar un

Yapılışı:
İlk olarak  ayrılan bir kaşık yağda susam rengi değişene dek kavrulup soğumaya bırakılır...
Oda sıcaklığında yumuşamış margarin pudra şekeriyle karıştırılıp,sıvıyağ,nişasta,vanilya,kavrulan susam,kabartama tozu ve aldığı kadar un eklenerek yoğrulur.Hamurdan parçalar koparılarak elde yuvarlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ve önceden ısıtılmış 175dereceli fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir...
Afiyet olsun...